Blog

Hugo de Jonge

Gepubliceerd op 26 juni 2023

Beste relatie,

Laten we het eens over Hugo de Jonge hebben. Dat is geen zin die per se sfeerverhogend werkt op een werkborrel of feestje, maar toch is er genoeg reden om dat balletje af en toe op te gooien. En dat zeg ik niet alleen omdat hij – als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening- misschien wel de meest interessante portefeuille van alle ministers heeft. 

Hugo de Jonge is een man over wie iedereen een mening heeft. Soms gaat het over zijn beleid, maar zijn bijzondere schoenencollectie of tikkeltje onhandige uitspraken zijn evengoed vaak onderwerp van gesprek. 

Nadat Hugo als minister van Volksgezondheid het land door een coronacrisis moest loodsen, krijgt hij nu de wooncrisis op zijn bord – en da’s toch ook geen eenvoudige materie. 

Het woningtekort loopt dit jaar op tot 325.000 woningen, meldden de onderzoekers van Capital Value. De Jonge wil deze crisis bezweren door voor 2030 900.000 nieuwe woningen te bouwen. 

Om zijn ‘bouwen bouwen bouwen’-plan te laten slagen is het volgens De Jonge essentieel om te stoppen met het ‘religieuze twisten’ over bouwen in het groen. ‘Een dorp is geen museum. Gun die gemeenschappen er een straatje bij’, zei hij onlangs nog in een toespraak in Purmerend

Een boodschap die steeds breder wordt gedragen, zo werd afgelopen maand duidelijk. Van de 23 partijen die meededen aan de Provinciale Statenverkiezingen zijn er 13 voor bouwen in het groene buitengebied. Onder hen partijen als de PvdA en de VVD. Maar ook een groeiend deel van de achterban van partijen die tegen zijn (oa GroenLinks en D66) ziet bouwen op weilanden als de enige weg uit deze wooncrisis, zo bleek uit onderzoek van Omroep NH en Kieskompas.

Een ontwikkeling die we bij HVC Vastgoed natuurlijk toejuichen. Onze klanten investeren immers in strategisch gelegen landbouwgrond. Investeringen die een mooi rendement op kunnen leveren – zeker als de grond op den duur een bouwbestemming krijgt. 

Of we het aan Hugo de Jonge te danken hebben durf ik niet te zeggen, maar feit is wel dat bijna de helft van de Noord-Hollanders inmiddels vóór nieuwbouwwijken buiten de dorps- en stadsgrenzen is. En dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld de klanten van ons project in Purmerend, waar op den duur wel tien- tot twintigduizend woningen kunnen worden gebouwd. 

Het zijn cijfers die doen denken aan de jaren negentig. Toen aan de hand van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening in razend tempo hele nieuwe woonwijken uit de grond werden gestampt. De zogenoemde Vinex-wijken. Laten we hopen dat die bouwopleving nu echt een vervolg gaat krijgen, zodat woningzoekende straks terechtkunnen in ‘De Jonge-wijken’: nieuwe (jonge) woonwijken die mede door Hugo zijn ontwikkeld. Met een knipoog naar de man die de vaderlandse bouwdrift nieuw leven inblies. 

Wij bij HVC zien in ieder geval (ondanks de vele uitdagingen) positieve ontwikkelingen. Het taboe op bouwen in het ‘groen’ is in ieder geval doorbroken. Dit zien we ook terug in de succesvol afgeronde projecten van ons in de afgelopen periode.

Met vriendelijke groet,

Freek Schenk

Klaar voor de volgende stap?

Laten we kennismaken en de mogelijkheden bespreken