Blog

De kentering

Gepubliceerd op 10 november 2023

Het is tijd voor een nieuwe blog, want er is een grote verandering gaande in de bouwwereld. Een positieve verandering welteverstaan. Want, waar politici en ontwikkelaars voorheen altijd binnen de dorps- en stadsgrenzen op zoek gingen naar potentiële bouwgrond, merken wij dat nu steeds vaker daar net buiten wordt gekeken. Aan de randen van een bebouwd gebied.

Maakt dat dan zoveel verschil? Jazeker. Want dat zijn precies de plekken waar niet één of twee extra woningen gebouwd kunnen worden, maar waar plek is voor een straat of zelfs een kleine wijk. Het zijn bovendien plekken waar mensen graag wonen: dichtbij winkels, sportclubs en andere voorzieningen. Én waar nog ruimte is om eengezinswoningen te bouwen. Want de meeste huizenzoekers dromen toch van een eigen woning met een tuintje.

Die kentering is al langer gaande. Bijvoorbeeld in gemeenten als Landsmeer, onder de rook van Amsterdam. Daar werd jarenlang een streng ‘enkel bouwen binnen de bebouwde kom’-beleid gevoerd. Maar inmiddels zijn ze 180 graden gedraaid en gelooft het bestuur dat het woningtekort alleen kan worden opgelost als ook naar de weilanden wordt gekeken, als mogelijke bouwgrond.

En Landsmeer is niet de enige. Afgelopen maand verscheen het nieuwste rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De belangrijkste conclusie: het oplossen van de wooncrisis is haalbaar als er in elk dorp en elke stad een straat wordt bijgebouwd.

Het EIB merkte in datzelfde rapport ook op dat er nog te weinig wordt gekeken naar groene locaties, omdat er bij de regering een angst bestaat om ‘groene ruimte’ op te offeren voor woningen. Terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat in elke plaats een straat erbij bouwen haalbaar is, zolang we landbouwgrond als acceptabele bouwgrond zien.

Het zijn hoopvolle ontwikkelingen. En dan moeten de verkiezingen nog komen. Want ook daar is die verschuiving zichtbaar. Partijen van links tot rechts willen de regels versoepelen om bouwen op agrarische grond mogelijk te maken.

Hoe deze plannen zich uiteindelijk zullen vertalen in het regeerakkoord is afwachten, maar onze klanten die afgelopen jaren al investeerden in strategisch gelegen agrarische percelen hebben redenen om optimistisch te zijn. Al zal ons geduld ook nu weer op de proef worden gesteld.

Maar ongeacht de uitkomst op 22 november. Bouwen in het groen is uit de taboesfeer gehaald. En keert daar voorlopig niet terug.

Met vriendelijke groet,

Freek Schenk
Algemeen directeur

Klaar voor de volgende stap?

Laten we kennismaken en de mogelijkheden bespreken