Blog

Banken

Gepubliceerd op 20 november 2021

Deze zomer was ik met mijn gezin in Siena, de stad waar de oudste nog bestaande bank ter wereld vandaan komt. Komend jaar bestaat de Monte dei Paschi 550 jaar en de wereld mag dan sinds de Middeleeuwen compleet veranderd zijn, het basisprincipe van de bank is dat niet. Het is voor velen nog altijd dé plek waar mensen hun geld naartoe brengen, als ze het veilig willen bewaren. 

Ook ik ben opgegroeid met dit principe. Van mijn generatie zijn er maar weinig mensen die de oude sok, of de plek onder het matras, een veiligere plek achtten voor hun spaartegoeden dan een rekening bij een grote bank. Een spaarrekening leverde lange tijd bovendien een aardige rente op. Zo groeide je vermogen zonder dat je er wat voor hoefde te doen. Makkelijker werd het niet. 

Maar tijden veranderen. Bij verschillende grote banken, waaronder ING en ABN Amro, betaal je sinds dit jaar een rentepercentage over spaartegoeden boven de 100.000 euro. En de kans is groot dat in de toekomst ook voor bedragen onder de ton rente moet worden betaald. Je vermogen groeit dus niet meer, terwijl het wel wordt belast. 

Dit roept de vraag op of de bank nog wel the place to be is, als het om sparen en vermogensgroei gaat.

Door de hoge inflatie staat de reële rente (het nominale renteniveau minus inflatie) op dit moment op het historisch lage niveau van -4 procent. Analist Rombout Kerstens liet onlangs in een overzichtelijk grafiekje zien wat dat betekent voor de koopkracht; als je nu 100 euro spaargeld op je rekening zet, is dat met deze rentestand over dertig jaar nog 30 euro waard. 

Niet voor niets kiezen steeds meer particulieren ervoor om hun geld te beleggen. Iets wat banken natuurlijk ook doen met (een deel van) het geld dat jij op een spaarrekening zet. Op die manier kan nog wel rendement gemaakt worden. Maar financiële instanties, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwen voor de risico’s die hiermee gepaard gaan. Door de hoge inflatie wordt de waarde van obligaties uitgehold. 

Als vastgoedondernemer weet ik dat het ook anders kan. Bij HVC Vastgoed helpen we klanten met investeringen in grond. Een investering die, zeker als het bestemmingsplan op de grond wijzigt, een behoorlijk rendement op kan leveren. 

Maar zelfs als dat niet gebeurt is een investering in grond, en andere harde assets, de overweging waard. Zeker in deze tijd. Doordat (bouw)grond schaars is, is de waarde ervan al tijden stabiel. Zelfs een nieuw kabinet dat – als we de uitgelekte treindocumenten moeten geloven – alle zeilen bijzet om het woningtekort terug te dringen, verandert daar weinig aan. 

Met het oog op de huidige inflatie biedt een investering in grond een mooi alternatief op het good old sparen via een spaarrekening. Daarbij weet je namelijk zeker dat je geld alleen maar minder waard wordt. 

Benieuwd wat HVC Vastgoed voor u kan betekenen? Neem dan contact op via 0251 – 342600 of info@hvcvastgoed.nl

Freek Schenk
Klaar voor de volgende stap?

Laten we kennismaken en de mogelijkheden bespreken